Mobilné siete pomôžu k bezpečnému a rýchlejšiemu cestovaniu

26.05.2014 Bratislava

Bratislava 26. mája (TASR) - Bezpečné a rýchlejšie cestovanie pre občanov - motoristov je možné dosiahnuť s využitím inteligentných dopravných systémov (ITS), ktoré pre svoju činnosť potrebujú elektronické komunikačné siete. Zhodli sa na tom vrcholní predstavitelia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ministerstva dopravy, Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., Orange Slovensko, a.s., Slovak Telekom, a.s., a Telefónica Slovakia, s.r.o., na pracovnom stretnutí iniciovanom regulačným úradom. Informoval o tom dnes tlačový hovorca úradu Roman Vavro.

Všetci zainteresovaní sa podľa neho dohodli na ďalšej spolupráci, ktorej cieľom bude najmä odstránenie signálom nepokrytých miest, čím sa zabezpečí lepšia dostupnosť hlasových a dátových služieb na diaľničných úsekoch a rýchlostných cestách.

Prepojením informačných a telekomunikačných technológií s dopravným inžinierstvom a inými súvisiacimi odvetviami do existujúcej dopravnej infraštruktúry je v cestnej doprave možné dosiahnuť zníženie nehodovosti a zvýšiť kapacitu existujúcej infraštruktúry. Konštatoval, že prostredníctvom ITS sa bezpečnostné a iné dôležité informácie napríklad premietnu na premenlivých informačných tabuliach pri cestách, či zmenia sa premenlivé dopravné značky a podobne. "V prípade nehody alebo zníženia priepustnosti cesty môže byť doprava vďaka ITS rýchlo odklonená na inú trasu a motorista sa bezpečne a rýchlejšie dostane do cieľa."

Pokrytie signálom je podľa Vavra nevyhnutnosťou aj pre fungovanie celoeurópskeho systému pre motorové vozidlá eCall, ktorý v prípade dopravnej nehody automaticky privolá záchranné zložky integrovaného záchranného systému.
 

Vyberte región